De schipholbrand

In de nacht van 26 oktober 2005 brak brand uit in vleugel K van het cellencomplex op Schiphol Oost. Bij deze brand kwamen 11 celbewoners om het leven. Deze webpagina biedt een overzicht van dossiers en documenten over dit incident.

De onderzoeken en de directe gevolgen

Het eerste rapport was van de commissie Hendrikx. Deze commissie deed onderzoek op verzoek van de gemeente Haarlemmermeer. Op dit rapport is een reactie gekomen van TNO, die betrekking heeft op het verloop van een brandproef met een detentie cel.
Nova besteedt op 04 september 2006 aandacht aan de conceptversie van het rapport van de Onderzoeksraad. De conclusie van de Onderzoeksraad is hard. Er zijn bij de Schipholbrand onnodig veel doden gevallen. Meer mensen hadden het overleefd als de ministeries van Justitie en VROM zich aan de wetten en de regels hadden gehouden.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid publiceert haar rapport met bijlage op 21 september 2006. De film met de reconstructie van de brand is beschikbaar in breedband Film (WMV, 147 MB) en small band Film (WMV, 70 MB).
De ministers Piet Hein Donner (Justitie) en Sybilla Dekker (VROM) en de burgemeester van Haarlemmermeer, de heer mr A. Ph. Hertog, treden op 21 september 2006 af na de vernietigende kritiek over de Schipholbrand in het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Den Haag Vandaag besteedt hier een complete uitzending aan. De gemeente Haarlemmermeer maakt een uitgebreide reactie openbaar.

De rechtszaak in eerste aanleg

De rechtbank Haarlem heeft op 15 juni 2007 een 25-jarige Libier, de bewoner van cel 11, veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar voor opzettelijke brandstichting in zijn cel. Hierdoor zijn 11 medegedetineerden omgekomen en is de K-vleugel van het cellencomplex op Schiphol-Oost volledig verwoest. Het vonnis is te vinden op rechtspraak.nl.

Het hoger beroep

Het gerechtshof heeft tijdens de zitting van 19 december 2008 kennis genomen van het rapport van Wagenaar en van Koppen. Tevens heeft het hof besloten dat Delemont voordat hij zijn onderzoek afrond, kennis moet nemen van het onderzoek van MSNP en het conceptrapport van de branddeskundige Fred Vos over de oorzaak en het verloop van de Schipholbrand.
In augustus 2009 is Van den Heuvel gehoord bij het Hof in Amsterdam.
Het gerechtshof in Amsterdam heeft de verdachte in de Schipholbrandzaak veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf wegens opzettelijke (in de zin van voorwaardelijk opzet) brandstichting.

Cassatie en de nieuwe behandeling

De verdachte is in cassatie gegaan. Op 4 december 2010 heeft de HR de zaak terugverwezen naar het Hof, ditmaal in Den Haag.
Op 1 maart 2013 heeft het gerechtshof de verdachte definitief vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie gaat tegen de beslissing van het Hof niet in cassatie.

Het onderzoek van MSNP

Het adviesbureau MSNP heeft onderzoek gedaan aan de camerabeelden van tijdens de Schipholbrand. De officiële weergave van de Schipholbrand past niet, althans onvoldoende, bij de camerabeelden. Van de analyse is een rapport gemaakt. De resultaten zijn gepresenteerd in een uitzending van NOVA. Ook andere media hebben het bericht overgenomen.

De branddeskundige Fred Vos heeft met een brief gereageerd op het MSNP onderzoek. In de uitzending van Argos is aandacht besteed aan een verklaring van de wachtcommandant dat hij brand zag buiten het gebouw. Ook dit bericht is door andere media overgenomen. Zowel de brief van Fred Vos als de uitzending van Argos zijn te beschouwen als een ondersteuning van de onderzoeksuitkomsten van MSNP.
De Onderzoeksraad heeft op 4 december 2008 haar afwijzende reactie openbaar gemaakt. Hierbij hoort een persbericht. Mr. van Vollenhoven heeft de zelfde avond ook in NOVA gereageerd. Ook dit bericht is door de media overgenomen. De reactie van de Raad is te beschouwen als een weerspreking van de onderzoeksuitkomsten van MSNP.

De SP heeft Kamervragen gesteld.

Op 28 februari 2013 toonde Eenvandaag beelden van de vermeende valse brandmelding midden op de avond van de fatale brand.

MSNP is in december 2007 een WOB procedure gestart om de eerdere beelden te verkrijgen. Deze procedure is gewonnen in Almelo. De RvS heeft een gewijzigde beslissing genomen en de DJI moet een nieuwe beslissing nemen wat zij tot op heden niet hebben gedaan. Deze WOB procedure is doodgebloed.

We moeten constateren dat niet duidelijk is geworden hoe, waar en wanneer de Schipholbrand is ontstaan.

WOB-procedure

De WOB-procedure is doodgebloed.

Actueel

De bewoner van cel 11 is door het gerechtshof in Den Haag definitief vrijgesproken.

Zie ook: